
Wetenschappers waarschuwen dat de aarde zes van de negen sleutelindicatoren van haar gezondheid overschrijdt, waarmee het 'veilige bedrijfsruimte voor de mensheid' wordt overschreden. Nog eens twee indicatoren bewegen in de verkeerde richting, volgens een nieuwe studie.
Zes van de negen planetaire grenzen overschreden
Volgens een groep internationale wetenschappers, die hun bevindingen publiceerden in het tijdschrift Science Advances, zijn het klimaat, de biodiversiteit, het land, het zoetwater, de voedingsverontreiniging en 'nieuwe' chemicaliën - door de mens gemaakte stoffen zoals microplastics en nucleair afval - allemaal uit balans. Alleen de zuurgraad van de oceanen, de luchtkwaliteit en de ozonlaag bevinden zich nog binnen de grenzen die als veilig worden beschouwd. Echter, de vervuiling van zowel oceanen als lucht beweegt zich in de verkeerde richting.
In 2009 hebben Johan Rockstrom en een team van andere onderzoekers negen verschillende brede grensgebieden gecreëerd en wetenschappelijke metingen gebruikt om de gezondheid van de aarde als geheel te beoordelen. De negen factoren zijn 'wetenschappelijk goed vastgesteld' door talloze externe studies. In de meeste gevallen gebruikt het team andere peer-reviewed wetenschap om meetbare drempels voor een veiligheidsgrens te creëren. Zo gebruiken ze 350 deeltjes per miljoen koolstofdioxide in de lucht, in plaats van de 1,5 graden opwarming sinds pre-industriële tijden van het Klimaatakkoord van Parijs. Dit jaar piekte de hoeveelheid koolstof in de lucht op 424 deeltjes per miljoen.
Elk van de negen verschillende grenzen bestaat niet op zichzelf, ze interageren allemaal met elkaar. Wanneer het team computergesimuleerd onderzoek gebruikte, ontdekten ze dat het verslechteren van een factor, zoals het klimaat of de biodiversiteit, anderen doet degraderen. Het verbeteren van één factor kan ook andere factoren helpen. Dit was volgens Rockstrom als een gesimuleerde stresstest voor de planeet.
Biodiversiteit in kritieke toestand
Biodiversiteit - de hoeveelheid en verschillende soorten levensvormen - bevindt zich in de meest verontrustende toestand. Het krijgt ook niet zoveel aandacht als andere kwesties, zoals klimaatverandering, zegt Rockstrom. 'Biodiversiteit is essentieel om de koolstofcyclus en de watercyclus intact te houden,' voegt hij toe. 'De grootste hoofdpijn die we vandaag hebben is de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis.'
Gevolgen van het overschrijden van planetaire grenzen
De veerkracht van de aarde gaat volgens de auteurs van de studie ver voorbij alleen klimaatverandering. Hun resultaten vormen een raamwerk dat wetenschappers helpt om te volgen en te communiceren hoe verschillende drukken de systemen ervan destabiliseren. 'De aarde is een levende planeet, dus de consequenties zijn onmogelijk te voorspellen,' benadrukt medeauteur Sarah Cornell van de Universiteit van Stockholm.